Top

Het opmeten van een Ciao, Citta of SI cilinder

Het opmeten van een Ciao, Citta of SI cilinder

Bekijk hier hoe je een cilinder kan opmeten, en wat het verschil is tussen pen 10 en pen 12.

We krijgen veel vragen welke maat cilinder of zuiger benodigd is, aangezien er meerdere modellen zijn voor een Vespa Ciao, Gilera Citta, Vespa SI of Bravo.
Bij onze cilinders vermelden we verschillende diameters, diameter van het hemd, diameter van de cilinder zelf, aansluiting uitlaatpoort, & diameter van de pistonpen.
Hieronder kan je exact zien wat we hier mee bedoelen, en hoe je dat zelf kan controleren met je oude cilinder of zuiger.

Hemddiameter

Er zijn bepaalde carters welke begrensd zijn, hier kunnen alleen cilinders op gemonteerd worden met een hemd diameter van 45mm.
Cilinders met een groter hemd kunnen hier niet op gemonteerd worden.

Dit zijn o.a de volgende modellen;

  • Vespa Ciao MIX 25KM
  • Gilera Citta nieuw model ( met electrische ontsteking )
  • Vespa Ciao nieuw model 25KM
  • Vespa SI MIX 25KM

Het opmeten van het hemd, zie onderstaande afbeelding:

Diameter Zuiger / Cilinder

De diameter van de cilinder / zuiger zelf. Standaard cilinders zijn meestal 38.2MM, maar er zijn bepaalde modellen die origineel een 38.4MM zuiger gebruiken.
Het is verstandig als je alleen een nieuwe zuiger nodig bent om de oude eerst op te meten.

Het opmeten van de zuigerdiameter, zie onderstaande afbeelding:

Pistonpen Diameter

Je ziet bij al onze cilinders staan, Pen 10 of Pen 12. Hier bedoelen wij de diameter van de pistonpen mee. Het is niet te zeggen welke modellen een 10MM of 12MM gebruiken, het is dan ook verstandig om dit van te voren op te meten. Krukassen zijn overigens wel uitwisselbaar, indien je ook een nieuwe krukas gaat monteren, dan kan je bijv. een Pen 10 krukas nemen, met een bijbehorende Pen 10 cilinder.

Het opmeten van de pistonpen, zie onderstaande afbeelding:

Uitlaatdiameter, 22 of 23.5MM

Bij al onze Vespa Ciao, SI, Bravo of Glera Citta cilinder vermelden wij de diameter van de uitlaatpoort, dit is de buitendiameter van de poort, zoals te zien in onderstaande afbeelding.
Heb je bijvoorbeeld een nieuw model Vespa Ciao MIX met een 23.5MM uitlaatpoort, dan is het enkel mogelijk om onze cilinders te monteren in combinatie met een nieuwe uitlaat met een 22MM aansluiting, aangezien er geen nieuwe cilinders meer te koop zijn met een 23.5MM uitlaatpoort.

Het opmeten van de uitlaatpoort, zie onderstaande afbeelding:

Gerelateerde berichten
  1. Sproeierdatabase Vespa Ciao / SI / Citta Sproeierdatabase Vespa Ciao / SI / Citta Zie hieronder een zeer uitgebreide database gemaakt door Alrik,Met alle sproeiermaten, te gebruiken voor jouw Vespa Ciao, Si, Bravo of Citta.Kom je er met deze lijst alsnog niet uit, dan kan je je vraag stellen op het Vespa Ciao Forum.  
  2. Puch Maxi Cilinders Oud of Nieuw model Puch Maxi Cilinders Oud of Nieuw model Op zoek naar een nieuwe cilinder voor jouw Puch Maxi, je ziet vaak staan "oud model" of  "nieuw model". Wat is nu het verschil? In principe kan je beide cilinders monteren op ieder Puch Maxi blokje, het enigste verschil is de vorm van de koelrib
  3. V-Snaar monteren Citta/Ciao/SI V-Snaar monteren Citta/Ciao/SI Hieronder ga ik jullie uitleggen hoe je een snaar moet vervangen bij een Vespa Ciao.Uiteraard gaat ditzelfde verhaal ook op voor de Si/Bravo/Grillo en de Gilera Citta etc etc. Wat hebben we nodig om de snaar te vervangen? - Platte schroevendraaie
  4. Het vervangen van je Citta, Ciao, SI of Bravo cilinder Het vervangen van je Citta, Ciao, SI of Bravo cilinder Hieronder een stap voor stap uitleg over hoe een cilinder te demonteren en vervolgens weer te monteren. Ik heb het carter uit de achterbrug gehaald, dit is echter niet per se nodig als je alleen de cilinder + zuiger wilt vervangen. Het werkt wel wat